Hepimizin bildiği klasik hikayelerden biridir 5 dakika süren işten yüklü para alıp da aslında 40 senelik tecrübenin ürünü olduğunu söyleyen profesyonelin hikayesi. İşin tecrübe tarafı ve tecrübenin nakite çevrilmesi bu hikaye sayesinde hepinizin malumudur. Bir de işin diğer tarafı var ki o da bu yazımızın konusu, tecrübelerinden faydalanarak karşılaştırma yapanlar bazen de tecrübelerinin kurbanı olabilir.
Aşırı Güven
İnsanın en büyük sermayesi tecrübedir, biriktirir de biriktirir, ama bazıları koltuğunun altında biriktirir. Bu da aşırı güvene sebep olur. Bazılarımızın dışarıdan bir göz olarak başkalarına baktırıp çözebildiği problemler aslında bizim burada yanlış olamaz diyerek es geçtiği basit yanlışlar değil midir? Ya da kaç kere sonradan gördüğümüz bir hata için nasıl yapmışım ben bunu dediğimizi bir hatırlayalım. Bir de bunun planlama aşamasında hafife alıp bu konuda daha detaya gerek yok diyerek kestirdiğimiz ama tahminimizden çok efor giden işleri düşünelim. İşte bunların hepsi aşırı güven, ve çözümü de zaten yine kendimiz vermis olduk. Kısacası bir kahve molasından sonra taze bir bakış açısıyla da çözülebilir problemimiz, ya da yeni bir çift göz.
Buz Dağının Altını Hesaplamak
Tarihten bugüne varolan bütün yönetimsel düşünceler aynı noktada birleşir. Böl, parçala, yönet. Bu kadar başarılı bir felsefenin tarihte bir sürü de kanıtı var. Tam tersine bakarsak da ne kadar bütün olarak görürsek süreci o kadar yönetilmez bir duruma sokmuş, tahmin edilemez bir süreç haline getirmiş oluruz. PMI da bu konuda çok net, iş süreci planlamayı yönetilebilir en küçük paketlere bölerek yap diyor, kişiye ata, zamanı tayin et. Dip toplamını bul, sondan başa doğru git. Buz dağının görünmeyenini bir görene sor.
Takibi Kolaylaştırmak için İz Bırakmak
Belki de gerçekten 2 dakika olur çözüm ama 80 gün sonra başlanır belki de hiç başlanmaz. Ne kadar tecrübeli de olsak hemen yaparız da desek unutmak yine insanın zaaflarından bir tanesidir. İletişim için öncelikle bilgi gereklidir, bilgi ye hatırlamak gereklidir. Yanlış hatırlanan bilgi de yarardan çok zarar getirebilir. Bu yüzden her yaştaki her görevdeki insanın yapması gereken işlerden biridir not tutabilmek. İlk olarak not tutmalı, sonrasında da muhatabımıza not tutturmalıyız ki aynı noktada buluşabilelim. İşlerinizi ötelemeyin, ötelettirmeyin.
Bana Dokunmayan Tarih
Önemsenmeyen süreçler, kişiler, maliyetler bize en çok sorun çıkaranları olabilmektedir. Paydaşlarımızın kapsamını iyi belirlemeli ve iyi de yönetebilmeliyiz. Süreçlerin önemini her bir paydaşa da sormalı ve bu ölçüde derecelendirmeliyiz. Bir paydaş için önemsenmeyen süreç diğeri için kritik olabilir. Çok küçük ama süregelen maliyetler projenin sonunda devasa sayılara çıkabilir. Damlaya damlaya her zaman göl olmaz, bazen de akar sel olur. Bir proje düşünün ki çok küçük bir işten, ya da bir paydaş eksikliğinden dolayı büyük çoğunluğu bitmişken iptal olsun ve yeniden başlatılsın.
Projenizi beraber planlayalım.